Selamat Hari Raya Aidil Fitri 1431H

3:55 PM

Add caption
Selamat Menyambut Aidil Fitri 1431H kepada semua umat Islam sedunia! Memang sadis bila kita nak upload awal tapi terlalu sibuk dengan persiapan raya dan bila tiba 1Syawal sibuk untuk mengisi perut yang dah 30 hari berpuasa..something like payback time! memang mengarut!


via ferry PEN to mainland
6Sept ajak bebudak kat ofis join Iftar by Galileo kat Dewan Merak Kayangan.  Nana pun ada gak represent Philippines Airlines.  Not bad la food meka tapi kena cabut awal coz nak prepare meehon goreng untuk bersahur otw balik kampung nanti.  Sampai rumah jer terus pulun memasak dan last minit check for baju2 untuk dimasukkan ke dalam beg.  Mr D'Huby pulak ZZZZZ sebab nak kena jadi pilot aka supir.  Badan letih tapi x boleh tido arr sbb kalau tak x kan nak renti kat R&R yg pasti food x sedap dan entah dapat entah tidak.  Anyway we stop kat Tol Bukit Merah untuk bersahur dengan kesejukan subuh yang nyaman sebelum bergerak ke Penang melalui jambatan seperti biasa.  Sampai di rumah Mak Teh..ingat nak lepak jap tapi Iesha sibuk nak balik rumah Tok Wan...isshhhh x jadi ler nak ZZZ. Jadi stop ada ler lebih kurang 1jam jer then proceed to Kerpan dengan Ain dan Faris bersama2 menambahkan ahli sedia ada menjadi 10 orang dalam WEV8008 tu..heheheh.  Then stopover kat Alor Janggus rumah sister in law Kak Chah sebelum gerak semula ke Kerpan.  

nasi ulam in making
Kami being the first family to arrive on Tuesday morning followed by Ustaz Din pada malam Rabu dan Mak Teh n hubby pada hari Khamis bersama2 tempe yang akan dimasukkan ke dalam kuah lontong sebab kat pasar Kerpan dah habis daaa..Mak Mentua pun buat nasi ulam yang lama x dimakan..(rindu kat nasi ulam by mak sendiri tapi rasanya mmg x dapat dah sebab dia sendiri pun x sihat selalu) 

kuah lontong
1Syawal bangun awal2 untuk masak lontong. Memang rindu sangat nak makan lontong tapi x dapat buat sambal kacang sendiri tapi biras buat kuah kacang gak but not soo keen sebab manis. Jadi buat sambal kelapa tapi almaklumlah food dah terlalu banyak jadi rambang mata tapi lontong ku tetap hidangan utama ku makan pulak dengan nasi impit dan rendang ayam..fuhhh..
Yang lawak nya this year raya pertama x buat laksa sebab ikan mahal..heehhe jadi serbu rumah sepupu Mr D'Hubby sebab dia pi ke laut namun malang sekali bila sampai jer...huhuhu..warghhhh kuah laksa dia basi x pasti sebab apa.  Depa kata dah naik berbuih dan macam2  andaian dibuat...maleh nk buat andaian sbb x tengok..hehehe.  Tapi dapat gak laksa kat rumah sepupu yang lain.  Not bad tapi masih sedap lagi laksa Mak Teh.  Then makan mee kuah la kat rumah Mak Ndak Lijah kemudian makan bihun sup kat rumah Mak Jang Puan...fuhhh...

Hari-hari lain asyik dok makan jer. Makan..makan..makan.

Hari ini 6Syawal dah mula masuk bekerja sebab nak settlekan BSP kat DB. Pepagi tadi dah bangun masak udang masak cili api..perghhh hebat sebab selera besar tu bila harga udang tu RM45 sekilo tapi puas hati sebab udang kertas tu memang besar pastu gulai ikan nyok2 dengan rebung bukit dan masak brocoli with oyster sauce untuk hidangan tengahari.  Mr D'Hubby tolong antar ke bank then balik rumah untuk lunch supaya semua dapat merasa udang tu kalau tak mau putih mata jer..heheheh.  Selesai lunch, kena drive sendiri   ke pejabat ler sbb Mr D'Hubby dah lotih.

You Might Also Like

0 sudi meninggal jejak

terima kasih atas kunjungan dan komen anda semua, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

News Feed 1071

AFB