Dato Aliff Terlajak Laris berkongsi...sungguh hebat!

10:54 PM

Hari ni anak2 tahun 6 berdebar2 dan yg join berdebar tu siapa lagi kalau bukan ibu2..mama2..mummy2..ummi2..mak2 dan apa saja la panggilan dari anak2 kan. Dalam dok scroll FB kekawan ternampak post dari D'Haja HQ tentang perkongsian Dato Alif D'Herbs..hurmm berbeza sungguh dengan cara SSL mendidik..rasa nak nanes sbb rasa teruk gak didikan SSL dan hubby sbb terlalu memanjakan anak walau kita sendiri pun bukan la org senang kan.  Anyway, thumbs up utk Dato Alif dan Datin! 

Kat bawah ni mmg copy paste dari facebook D'Haja HQ untuk panduan dan mana tau kita boleh perbaiki cara kita mengasuh dan mendidik anak2..Insha Allah


TAHNIAH DATO ALIFF SYUKRI 1 PERKONGSIAN YG HEBAT
.
Ape yg menarik dgn kehidupan Dato terlajak laris n Datin yg dikongsikan?

1. Dato & datin x pernah bg hp, tab, gajet2 kpd anak2. Jadual ank2 penuh dgn mase belajar bhs cina, india, english, mengaji dll. Mase lebih yg ade akn diluangkn bersame kluarga.

2. Anak2 dibolehkn tgk tv hanya pd Hari Sabtu & 2jam sahaja.

3. Setiap kali makan di rumah akn mkn bersama2 duduk di lantai (bentang tikar), senang suap menyuap. Meja hanya sbg syarat ade dlm rumah (kdg2 org guna utk berlakon).

4. Dato g keje bawa bekal & wajib utk anak2 bawa bekal juga. Isteri yg masak, bibik hanya membantu. Sebab Dato percaya air tgn seorang ibu kpd ank2 & isteri sgt2 bagus.

5. Anak2 sekolah swasta. Dato hnya bg duit belanja RM2 klu nk beli aiskrim/ape2. Sedangkn ibu bp kpd kwn2 ank2 nye bg rm10/hari.

4. Dato akn bawa ank2 ke rumah ank yatim 2 bulan sekali utk ank2 tido sna & rasai same2 kehidupn susah sng ank2 yatim yg tiade ibu bp dan tengok sendiri perasaan mereka bile terima sumbangan.

5. Dato akn pastikn anak2 tahu rase susahnye nk cari duit. Latih anak2 alami sendiri. Bile ank2 dh besar klu nk kereta kene rase dulu jd pekerja stor & ujian2 dr Dato.

6. Mslh bile anak2 berkumpul dgn sepupu2 mereka atau bile berada dlm fmly bsr ialah mereka akn persoalkn xde mainan itu ini, xde gajet..sbb Dato x nk train ank dgn kemewahan & mudahnye klu nk dapat sesuatu.

7. Dato percaya..anak2 yg berkualiti, bagus datangnye dr didikan ibu bapa. Ibu bapa yg pertama dlm kehidupn ank2. Guru2 sekolah itu yg ke2. Bukan kita suh guru2 100% didik ank kita.
Kita cuma usaha sekolahkn ank2 dgn bagus.

8. Datin percaya setiap ank2 ade kelebihan & kekurangan. Jadi jgn pilih kasih pd ank2.

~jom kita ambil yg baik2 sbg contoh berguna utk diamalkn dlm kehidupan bersama keluarga.

.moga 1 hr nanti dpt berMentor kan Dato & Datin..hehe..


copy paste dari page D'Haja HQ



You Might Also Like

0 sudi meninggal jejak

terima kasih atas kunjungan dan komen anda semua, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

News Feed 1071

AFB