Mati Hidup Semula

9:51 AM

Assalammualaikum wbt.

Kalau orang lain gi bercuti dalam dan luar negeri..pergi balik kampung..hadir kenduri nikah la..khatan la..bertunang..merisik dan segala acara kan mcm Umi dulu2 la tp kali ni aktiviti tu tak masuk dalam list weekend terakhir 2016 sebabnya? hehe dhubby tak sihat..demam melampau...

Dalam tak sihat tu hari Jumaat lepas kami pergi jemput Kak Yang kat KMS ye la mesti dia nak balik sebab cuti 4 hari kan..dan seperti biasa #leyragirls sibuk nak ikut la sebab ada food truck setiap Jumaat kat KMS...ada tokayaki yang bersaiz besar, ada pakaian, ada tudung, ada makeup sets..ada mcm2 la dijual sebab pengurusan KMS nk bagi la student2 ni merasa outside food selain makanan kat cafe tu kan..tu yang teruja depa ni tapi kekdg Umi terfikir jugak..buat student yang kurang kemampuan tu..kesian..ok tu cerita KMS ya.

Sabtu? Pergi pasar Keramat dgn dhubby...memasak pastu petang jalan² kat Aeon Wangsa Maju sebab tujuan utama nk ke MPH utk beli buku rujukan utk Kak Yang yg akan masuk sem 2 dengan si applepie sibuk nak makan Big Apple la walau 2 hari lepas dah makan Dunkin Donat tp komplen jer dia sbb dia kata tak sedap macam Big Apple huh..

Ramai jugak orang...spt biasa Aeon Wangsa Maju ni mmg ramai jer orang hikhik. Kat ruang legar antara kedai2 ramai jugak ada orang meniaga ada jual kerepek2, tupperware dan ada jugak ubatan tradisional...malas nak singgah sebab sat gi memacam terbeli benda yang bukan dalam list..sekarang ni kena membeli dengan berhemah kan..tetiba teringat nk patah balik tanya apa benda yg dijual kat gerai ubat tradisional tu sebab rasanya herba yang nampak pelik tu ada kat rumah..jadi bertanya lah pada pakcik tu..bersungguh pakcik tu melayan..bercerita pasal herba yg pelik tu yang dipanggil Gengam Fatimah atau lebih dikenali sebagai Mati Hidup Semula ≧▂≦

Jadi balik rumah terus terjah gerobok aka almari keke cari herba tu dah..tadaaa dh jumpa dan kat dalam bekas tu pun ada kertas perihal herba tu dengan kegunaannya hadoyaiii.  Tu la kalau dah ada org beli bagi kena la teliti dan baca bukan main ambil dan simpan....nasib baik la benda tu tak busuk bagai..syukur



baru kesempatan membaca nota pasal herba ni..hehe
Dahsyat kan post title tu kan..sebab kat Indonesia herba ni dipanggil nama Mati Hidup Semula..atau kita kat sini panggil dia Genggam Fatimah bukan Akar Fatimah ya...2 herba yang berbeza dan kegunaan pun berbeza ok..Selain tu dipanggil juga Rose Of Jericho, Dinasour Plant dan Ressurection Plant mungkin sebab hidup di kawasan padang pasir dan lereng gunung berapi, tumbuh di kawasan yang keras dan berbatu,  nelata tanpa tunjang,  Pokok Genggam Fatimah atau nama sainsnya Selaginella lepidophylla adalah tumbuhan herba gurun dalam keluarga spikemoss. Pokok Genggam Fatimah terkenal kerana keupayaannya untuk hidup hampir kekeringan sepenuhnya; semasa musim panas di habitat tempatannya, rantingnya merengkok menjadi bebola ketat dan kembali kembang apabila terdedah kepada kelembapan (Lebkuecher 1993). Ia tumbuhan tempatan bagi padang pasir Chihuahuan.

Kegunaan: 
-Keputihan
-Sengugut
-Mengimbang Perjalanan Haid
-Mengembalikan Kekuatan Tenaga
-Mengecutkan Rahim selepas Bersalin
-Menyembuhkan Sakit Pinggang
-Melawas Pembuangan Air Besar dan Kecil
-Memberi Ketahanan Badan dan Kulit
-darah tinggi 
-kencing manis
-menurunkan kadar kolesterol dalam darah
-menyembuhkan sakit sendi
-pelawas ( duretik )
-merawat kebas-kebas kaki dan jari
-membuang angin dalam badan 
-menurunkan paras asid urik dalam badan ( mengawal penyakit gout )

Peringatan:
1. Setengah orang mungkin berasa pening ketika baru mengambil air rebusan gengam fatimah, mungkin kerana bahan berkenaan sedang membetulkan atau menyingkirkan toksin dalam badan 

2. Wanita hamil dilarang mengambil minuman ni ya

3. Jangan minum terlalu banyak kerana ia akan menyebabkan kesukaran untuk tidur

PERHATIAN: Ini bukan 'Akar Genggam Fatimah' untuk mudah bersalin tetapi 'Pokok Genggam Fatimah' untuk penyakit seperti diatas.

Cara nak mengamalkannya:
-1 pokok dibasuh bersih
-Direbus dengan air anggaran 1.5 liter sehingga mendidih 
(genggam fatimah menjadi hijau seperti  hidup semula)
-Minum 1 cawan 2 kali sehari
-Ulang rebusan sehingga hilang warna
-Gantung dan jemur semula selepas guna


You Might Also Like

0 sudi meninggal jejak

terima kasih atas kunjungan dan komen anda semua, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

News Feed 1071

AFB