Bila tukang buat Laksa Kedah mai rumah

1:59 PM

Assalammualaikum wbt.

Hari ni Umi nak share resepi Laksa yang adik ipar buat tempohhari.  Adik ipar tu memang pakar membuat laksa ni dan setiap kali hari raya atau kami balik ke kampung, memang dia la yang akan ambil tugas membuat laksa untuk kami..mmg kat kg dhubby kat Kerpan, Kedah tu dekat dengan pasar yang mana para peraih hantar ikan tangkapan ke kedai dan semestinya ikan2 tu semua segar sangat..

Btw Laksa Kedah, Laksa Penang berbeza ya..sebab dhubby memang suka Laksa Kedah yang guna daun2 ulaman macam yang Umi letak kat bawah tu dan kalau letak daun salad memang confirm dhubby tak makan.. ^___^




Bahan-bahan :
1 bungkus laksa kasar (besar) - direndam dan direbus
1 kg ikan sardin / kembung / pelaling

3 ekor ikan tongkol 
4 ulas bawang merah
1 1/2 sudu kecil belacan
20 biji cili padi - kalau suka lebih pedas boleh tambah
4 keping asam keping
2-3 tangkai daun kesum
2 batang bunga kantan - dibelah
3 batang serai - diketuk


Bahan hiasan :
Telur rebus secukupnya

cili api / cili masak dihiris
Limau nipis - dipotong

Bahan ulam (dipotong halus dan nipis) :
Daun pucuk gajus
Daun selom
Daun pucuk putat
Timun
Cili padi
Bawang besar

Cara :

  • Ikan direbus diasingkan isinya. Isi ditumbuk halus.
  • Tulang ikan dikisar bersama air rebusan ikan, ditapis untuk ambil airnya. Tapis 2, 3 kali sampai tulang yang hancur tu nampak putih.
  •  Bawang merah, cili kering, cili padi dan belacan dikisar.
  • Masukkan bahan yang dikisar dan direndih didalam periuk.  Bila dah nampak sudah masak dan agak kering, campurkan isi ikan, air tapisan tulang ikan, dan serai sekali. Rebus hingga betul2 masak kalau tidak kuah nanti akan cepat basi. 
  •  Masukkan air jika terlalu pekat dan direnih dengan api perlahan dan dikacau.
  • Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan rebuslah sehingga mendidih. Rebus lama supaya kuah menjadi mesra dan lebih sedap. Perasakan garam secukup rasa.

Cara hidang :
Letak laksa yang direbus dalam pinggan dan tuang kuahnya. Tabur ulam-ulaman, cili padi, dan telur rebus. Perah sedikit limau dan tuang sedikit kicap pekat manis (kalau suka). Jom makan


Selamat menjamu selera.

You Might Also Like

0 sudi meninggal jejak

terima kasih atas kunjungan dan komen anda semua, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

News Feed 1071

AFB