Resepi Itik Salai Masak Lemak Cili Api Dengan Mangga Muda | Okay kali ni umi nak kongsi resepi masak itik atau kalau sesetengah orang panggil itikserati atau itik nila yang umi beli masa balik dari Kuala Pilah (bukan baru masak tapi dah lama masak cuma resepi ni baru nak kongsi.

Mungkin ada yang dah tahu dan mungkin cara memasak kita berbeza la sikit kan ikut kerajinan kan hehe.

Resepi Masak Lemak Cili Api Itik Salai Dengan Mangga Muda

Rasanya ramai yang suka buat masak kicap, masak rendang tapi saya buat masak lemak cili api sebab ni masakan kegemaran ahli jemaah pengarah.  Tapi kali ni kunyit kurang jadi warna masakan ni kurang menarik sikit

Resepi Itik Salai Masak Lemak Cili Api Dengan Mangga Muda

Bahan-bahan:
Itik yang sudah siap disalai dan dipotong kecil (terpulang nak masak 1 ekor atau 1/2 ekor)
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
1 biji timun kuning
1 helai daun kunyit, dihiris
3 keping asam gelugur atau daun asam gelugur
1 batang serai - diketuk
Garam secukup rasa


Bahan untuk dikisar
15 tangkai cili api - kalau tak suka pedas, boleh kurangkan*
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
1/2 cawan air


Cara-cara membuatnya:
  • Masukkan bahan yang dikisar, serai yang diketuk dan asam keping kedalam periuk dengan 1 cawan air dan direnih dengan api perlahan
  • Bila dah mengelegak, masukkan itik dan digaul supaya itik tu serasi dengan bahan-bahan tu.  
  • Masukkan timun kuning dan dikacau
  • Tambah air (jika perlu) untuk pastikan itik tu betul-betul masak/lembut
  • Masukkan santan cair, daun kunyit yang dipotong dan biarkan sampai mengelegak
  • Masukkan santan pekat dan kacau (jangan tinggalkan kalau tidak santan akan berketul dan pecah minyak)
  • Tutup api dan letakkan garam secukup rasa

Boleh la dihidang dengan nasi panas-panas.  Selamat mencuba

Nota: Ummi tak letak bawang merah dalam masak lemak cili api tapi kalau sesiapa  yang suka boleh la letak.