Resepi Pajeri Buah Kedondong Terlajak Sedap | Hola! Semua orang kenal buat kedondong kan dan tak ramai yang tau kat Utara tanahair buah kedondong dipanggil sebagai buah amra (tak pasti ejaannya Amrah atau Amra tapi bunyi lagu tu la) tak pasti pulak awat berbeza tapi masih sama ok.

Bagi kebanyakan orang suka buat kerabu atau buat cicah garam belacan atau buat jeruk, saya kalau dapat buah kedondong ni akan buat pajeri buah kedondong ni. Rasanya sedap kalau dapat buah yang elok dan bila makin lama dia akan seakan berkeping-keping dalam kuah dan isi yang lerai tu jugak memekatkan kuah. Rasa masam manis makan dengan nasi panas dan ikan masin pun dah buat bertambah nasi.

Jom kita tengok resepi dia

Resepi Pajeri Buah Kedondong Terlajak Sedap
pajeri sedia untuk dimakan! bila dah siap masak, makan dengan nasi panas dan ikan masin atau ikan bilis goreng pun akan bertambah-tambah pulak nasi dimakan.

Image result for buah amrah
kredit Google jer sbb pokok sendiri tak dak

Bahan-bahan:
5 biji buah kedondong - dibuang kulit luar dan dibelah dua
1 bungkus rempah kari ikan Mak Siti / Chap O atau rempah apa2 pun asal kari ikan
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
sedikit udang kering - buatan sendiri tau
kerisik - buatan sendiri
sedikit garam
sedikit gula


Bahan untuk menumis
1 keping kulit kayu manis
1 bunga lawang
2 biji buah pelaga
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
1 inci halia *

* ditumbuk


Nak Resepi Pajeri, boleh cuba baca Resepi Pajeri Nenas


Cara-cara:
  1. Buah kedondong direbus dalam periuk hingga lembut dan toskan
  2. Masukkan minyak dalam periuk, bila dah panas tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga hingga wangi dan masukkan bahan yang ditumbuk hingga nampak kekuningan
  3. Masukkan rempah kari dan dikacau sampai agak kering dan keluar minyak
  4. Masukkan udang kering dan santan cair hingga santan nampak menggelegak dan pecah minyak
  5. Masukkan buah kedondong dan dikacau supaya buah bersalut rempah. 
  6. Masukkan santan pekat, kacau dan biar dengan api perlahan
  7. Masukkan kerisik dan dikacau supaya serata dan masukkan garam secukup rasa
  8. Biarkan kuah tu pekat sedikit dan ditutup api


Selamat mencuba!

Ada yang suka buat kedondong ni sebagai jeruk

Atau dibuat jus