Ola,

Jom cuba resepi mudah ni yang ala-ala Butter Chicken


Bahan-Bahan

500gm ayam - dipotong ikut kesukaan
1 biji telur - guna yang putih
1/2 cawan tepung jagung
2 sb butter
1 ulas bawang putih – cincang
2 tangkai daun kari
3 biji cili padi
1/2 cwn susu cair (kurangkan/tambah ikut keperluan kepekatan)
Yogurt - kalau suka
Daun parsli - dihiris jangan terlalu halus
Garam dan lada sulah
Cara Memasak:
  • Perapkan ayam dengan garam, serbuk lada dan putih telur selama 5-10 minit.
  • Golekkan ayam yang telah diperap ke dalam tepung hingga rata
  • Panaskan minyak didalam kuali, goreng ayamg sehingga masak dan garing.
  • Cairkan butter dan tumis bawang putih, daun kari serta cili padi sehingga wangi
  • Pastikan api dengan api sederhana, masukkan susu atau yogurt sedikit demi sedikit, tambah garam & lada, kacau sehingga menjadi pekat dan akhir sekali masukkan daun parsli
  • Masukkan ayam dan kacau hingga serata dan tutup api dan bolehlah dihidangkan dengan nasi putih.

Selamat mencuba