Resepi Kerabu Tembikai Utara Memikat Selera | Assalammualaikum.Masak apa hari ni tu? Umi nak kongsi resepi sangat ringkas tapi sedap la ikut selera orang Utara ni.  Kerabu buah tembikai ni memang rare rasanya buat orang KL macam Umi dan mungkin juga dari orang-orang negeri lain kan tapi boleh la mencuba bila ada lebihan tembikai tapi jangan guna bahagian isi yang merah manis tu pulak dan kalau tak nak boleh jer buat jus atau kalau orang Utara diaorang akan makan tembikai dengan nasi macam ulam tanpa sambal gitu


Siapa pernah makan dan pernah buat kita geng! hehe


Resepi Kerabu Tembikai Orang Utara Yang Memikat Selera


Bahan-bahan:
Tembikai
Belacan
Cili api - dihiris
Cili masak - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris


Cara membuatnya-
  • Kikis isi tembikai dengan menggunakan sudu tapi jangan sampai korek sampai ke kulit putih pulak ya.  
  • Dalam besen pulak hancurkan belacan dengan sedikit air, gaulkan dengan bawang, cili api dan cili merah.  Bila dah sebati, masukkan tembikai dan gaul, masukkan garam sesedap rasa.
  • Dah boleh dihidang dengan nasi panas