Spagheti Carbonara berkrim

12:24 AM

Assalammualikum wbt

Disebabkan minggu ni tak dapat join adik beradik ke rumah Abah dan Mak sebab applepie demam panas jadi hero dok tanya 'kita makan apa malam ni mi"? bila sebut nak buat bolognese jer terus sengih panjang tapi ada pulak yang nak makan carbonara..maka jadi lah malam ni buat bolognese dan carbonara

Bukan payah pun lebih-lebih lagi ada 3 pembantu hehe..Alhamdulillah syukur sebab the girls rajin membantu walau not fully..

kalau makan carbonara atau bolognese atau agli olio mesti letak chili flakes baru la sedap

Bahan-Bahan:

  • 2 bungkus Spageti
  • daging ayam dihiris halus / sosej ayam
  • 2 ulas bawang putih dipotong dadu
  • 1 ulas bawang holland - dipotong dadu
  • 2 batang leek - dihiris kasar
  • 1 mangkuk whipped cream 
  • 2 sudu tepung gandum 
  • oregano 
  • cendawan butang
  • lada hitam - dikisar halus
  • garam

* tips - kalau tak guna whipped cream boleh ganti dengan susu segar dalam kotak dan masukkan cheddar cheese

Cara membuatnya:

1. Panaskan air didalam periuk dan masukkan sedikit minyak dan masukkan spageti, direbus hingga lembut

2. Bila spageti dah lembut, toskan dan letak kedalam mangkuk

3. Panaskan minyak dalam kuali/periuk dalam api sederhana dan masukkan bawang putih, dikacau hingga kekuningan

4.  Masukkan bawang holland yang telah dipotong dadu, kacau hingga nampak masak

5. Masukkan isi ayam yang dihiris nipis, dikacau hingga isi ayam kekuningan

6. Masukkan cendawan butang yang telah dihiris nipis (malam ni tak masuk pun cendawan)

7. Masukkan susu segar dan tambah air jika perlu.  Tapi untuk malam ni Umi guna whipping cream sebab susu segar tak de.  Masak dengan api sederhana

8. Ambil 2 sudu tepung dicampur dengan air dan dikacau hingga sebati kemudian masukkan tepung kedalam periuk kuah (ini untuk memekatkan kuah kalau tiada cheddar cheese)

9. Kacau kuah dan masukkan lada hitam sedikit dan oregano dan tutup api dan masukkan garam secukup rasa

10. Boleh la dihidang dan ditambah parmesan cheese serta chili flakes semasa hendak makan

Selamat mencuba

Nota : kalau nak mudah guna sos carbonara Prego pun boleh ;D

xoxo ~ Fuzy 

You Might Also Like

0 sudi meninggal jejak

terima kasih atas kunjungan dan komen anda semua, sungguh sangat dihargai! kalau ada kesempatan saya akan balas, InsyaAllah

News Feed 1071

AFB